Beräkning av ljudisolering i trästommar med SEAWood

Efter tre år pågår nu slutleveransen av projektet ”Silent Timber Build” (www.silent-timber-build.com). Ett av de mest spännande forskningsprojekten hittills för framtidens trähus, men också ett av de mest utmanande. Att beräkna ljudisolering på olika träkonstruktioner kräver kunnande vad gäller material och system men också en stor andel ”känsla”. Inom Silent Timber build har delar av forskargruppen som består av experter från Sverige, Frankrike, Tyskland, Österrike, Schweiz, Norge och Finland gjort en gruppering av olika tekniska lösningar, en gruppering som kan användas för att göra grova bedömningar av ljudisoleringen, som sedan kan förfinas med hjälp av mjukvaran, ”SEAWOOD”, som förädlats under projektets gång. Det gör att vi nu har en bra modell för att göra kloka och relativt säkra bedömningar av träkonstruktioner så som de ofta byggs i Europa idag. MEN, vi kan också ge förslag på hur konstruktioner skall utformas för optimalt utnyttjande av material i framtidens kostruktioner. Resultaten från Silent Timber Build samt samarbete med vårt systerprojekt HCLTP (www.hcltp.com) borgar för detta.

  • Klas Hagberg, Tobias Augustsson
  • WSP
  • Originalspråk: Sv
  • Bygg & teknik 2017

En sökmotor i samarbete med

Om TräGuiden

TräGuiden tillhandahåller information om trä och träbyggande. Webbsidan drivs av Svenskt Trä, en del av Skogsindustrierna, och utgör med sina nära en miljon besökare per år ett viktigt informationsnav för byggande i Sverige.

TräGuiden beskriver tekniska lösningar för träbyggande samt innehåller information om trämaterialets egenskaper. TräGuidens innehåll av illustrationer och konstruktionslösningar kan fritt skrivas ut eller delas med andra.

Det finns också nedladdningsbara ritningar i CAD-format på TräGuiden.

Klicka här för sajtkarta

Stäng sajtkarta

Prenumerera på TräGuidens
populära nyhetsbrev

Vi värnar om personlig integritet vilket innebär att dina personuppgifter alltid hanteras på ett ansvarsfullt sätt. Genom att klicka på skicka lämnar du ditt samtycke.
Läs vår integritetspolicy.

På din mobil fungerar TräGuiden bäst i stående läge.Ok

Hantera dina pins

Hantera pins fungerar bäst om du inte är i privat/inkognitoläge. OBS! Dina pins sparas i datorns lokala minne.
Åtgärder som innebär raderande av kakor på datorn kan ofta även medföra att det lokala minnet rensas med följden att dina sparade pins försvinner.

Du har inga sparade pins

Hantera pins fungerar bäst om du inte är i privat/inkognitoläge. OBS! Dina pins sparas i datorns lokala minne.
Åtgärder som innebär raderande av kakor på datorn kan ofta även medföra att det lokala minnet rensas med följden att dina sparade pins försvinner.

pin

Du vet väl att du kan spara sidor till senare. Samla här pins för de sidor du besöker ofta och enkelt vill kunna återkomma till.

  • Lägg till
  • Du har redan lagt till den här sidan.

Skicka pins

Ett enkelt sätt att spara dina pins är att maila dem

Du har nu skickat dina pins!

Något gick fel. Kontrollera e-postadressen och prova igen.

Dela sidan