Ljudisolering i flervånings bostadshus med lätt stomme

Ljudegenskaperna i lättbyggnadssystem är en mycket viktig teknisk framtidsfråga som byggare ännu inte har full kontroll över. I denna artikel ges en kortfattad beskrivning av de industriella behov som finns för att långsiktigt säkerställa en tillväxt och framtida exportmöjligheter vad gäller flerbostadshus med lättbyggnadsteknik. Lättbyggnadstekniken i flerbostadshus är på stark frammarsch. Idag är var sjunde lägenhet i flerbostadshus en lägenhet med trästomme. Ljudisoleringsfrågorna är dock fortfarande delvis outredda och fordrar mer utveckling. Glädjande är att många industrirepresentanter och forskare har en gemensam idé kring vad som behöver förändras/förbättras vad gäller ljudkrav och ljudegenskaper för att öka lättbyggnadsteknikens framtida konkurrenskraft. En angelägen fråga för en viktig industrigren med stora exportmöjligheter. WSP kommer att presentera en industriell behovsanalys vad gäller framtida forskning, i Stockholm den 10 mars 2009.

  • Klas Hagberg
  • WSP Akustik
  • Originalspråk: Sv
  • Bygg & teknik 2009

En sökmotor i samarbete med

Om TräGuiden

TräGuiden tillhandahåller information om trä och träbyggande. Webbsidan drivs av Svenskt Trä, en del av Skogsindustrierna, och utgör med sina nära en miljon besökare per år ett viktigt informationsnav för byggande i Sverige.

TräGuiden beskriver tekniska lösningar för träbyggande samt innehåller information om trämaterialets egenskaper. TräGuidens innehåll av illustrationer och konstruktionslösningar kan fritt skrivas ut eller delas med andra.

Det finns också nedladdningsbara ritningar i CAD-format på TräGuiden.

Klicka här för sajtkarta

Stäng sajtkarta

Prenumerera på TräGuidens
populära nyhetsbrev

Vi värnar om personlig integritet vilket innebär att dina personuppgifter alltid hanteras på ett ansvarsfullt sätt. Genom att klicka på skicka lämnar du ditt samtycke.
Läs vår integritetspolicy.

På din mobil fungerar TräGuiden bäst i stående läge.Ok

Hantera dina pins

Hantera pins fungerar bäst om du inte är i privat/inkognitoläge. OBS! Dina pins sparas i datorns lokala minne.
Åtgärder som innebär raderande av kakor på datorn kan ofta även medföra att det lokala minnet rensas med följden att dina sparade pins försvinner.

Du har inga sparade pins

Hantera pins fungerar bäst om du inte är i privat/inkognitoläge. OBS! Dina pins sparas i datorns lokala minne.
Åtgärder som innebär raderande av kakor på datorn kan ofta även medföra att det lokala minnet rensas med följden att dina sparade pins försvinner.

pin

Du vet väl att du kan spara sidor till senare. Samla här pins för de sidor du besöker ofta och enkelt vill kunna återkomma till.

  • Lägg till
  • Du har redan lagt till den här sidan.

Skicka pins

Ett enkelt sätt att spara dina pins är att maila dem

Du har nu skickat dina pins!

Något gick fel. Kontrollera e-postadressen och prova igen.

Dela sidan