Brandprovning och dimensionering av bärande småhusväggar med stomme av träreglar eller träbaserade lättreglar

Rapportnummer Trätek P 8710066

Bärande träregelväggars brandmotstånd har hittills bestärats vid brandprovning som tiden till brott vid en bestämd axiallast. Metoden modifieras i syfte att vid brandprovningen erhålla väggens bärförmåga vid ett bestämt, brandmotstånd. Väggens uppläggningssätt vid provningen efterliknar den som förekommer i praktiken , dock utan avsiktliga imperfektioner såsom regelns krokighet och upplagens lutning. Dessa beaktas i efterhand med hjälp av reduktionskoefficienter. För bestämning av väggens bärförmåga vid samtidigt verkande vindlast föreslås förenklad brandprovning i liten ugn samt alternativt en metod för beräkningsmässig uppskattning av bärförmåga vid transversal last. Vid dimensionering superponeras sedan lasteffekter av axiallast och transversallast.

  • König, J.
  • Trätek, Institutet för träteknisk forskning
  • Originalspråk: Sv
  • 1987

En sökmotor i samarbete med

Om TräGuiden

TräGuiden tillhandahåller information om trä och träbyggande. Webbsidan drivs av Svenskt Trä, en del av Skogsindustrierna, och utgör med sina nära en miljon besökare per år ett viktigt informationsnav för byggande i Sverige.

TräGuiden beskriver tekniska lösningar för träbyggande samt innehåller information om trämaterialets egenskaper. TräGuidens innehåll av illustrationer och konstruktionslösningar kan fritt skrivas ut eller delas med andra.

Det finns också nedladdningsbara ritningar i CAD-format på TräGuiden.

Klicka här för sajtkarta

Stäng sajtkarta

Prenumerera på TräGuidens
populära nyhetsbrev

Vi värnar om personlig integritet vilket innebär att dina personuppgifter alltid hanteras på ett ansvarsfullt sätt. Genom att klicka på skicka lämnar du ditt samtycke.
Läs vår integritetspolicy.

På din mobil fungerar TräGuiden bäst i stående läge.Ok

Hantera dina pins

Hantera pins fungerar bäst om du inte är i privat/inkognitoläge. OBS! Dina pins sparas i datorns lokala minne.
Åtgärder som innebär raderande av kakor på datorn kan ofta även medföra att det lokala minnet rensas med följden att dina sparade pins försvinner.

Du har inga sparade pins

Hantera pins fungerar bäst om du inte är i privat/inkognitoläge. OBS! Dina pins sparas i datorns lokala minne.
Åtgärder som innebär raderande av kakor på datorn kan ofta även medföra att det lokala minnet rensas med följden att dina sparade pins försvinner.

pin

Du vet väl att du kan spara sidor till senare. Samla här pins för de sidor du besöker ofta och enkelt vill kunna återkomma till.

  • Lägg till
  • Du har redan lagt till den här sidan.

Skicka pins

Ett enkelt sätt att spara dina pins är att maila dem

Du har nu skickat dina pins!

Något gick fel. Kontrollera e-postadressen och prova igen.

Dela sidan