Datortomografi som metod för utveckling av byggkomponenter av trä

Syftet med projektet är att undersöka om datortomografi är en metod för framtida utvärdering av byggprodukter av trä, för att uppnå bättre beständighet och utförande av träkonstruktioner. Datortomografi (CT-skanning) är en oförstörande provningsmetod som gör det möjligt att i bilder studera insidan av trä visuellt. Vedens densitet framträder i bilden som en gråskala där intensiteten är proportionell mot densiteten. Inriktningen på projektet är att fastställa mättekniska grunderna för att tomografera och använda bildbehandling på sammansatta träprodukter. Fördelen med oförstörandemätmetoder är det möjligt att följa objekt under en tid under olika yttre förändringar som t ex fuktbelastning.

Några områden där tomografering kan användas: 

  • Fuktbalans i trä och ytbehandling, vad innebär skador på tätskiktet? Hur stor är inverkan av material och ytbehandling etc. 
  • Förband och infästningar i bl.a. fasadsystem och fuktvandringens inverkan. 
  • Lagning av sprickor och utförande, hur gör man det på bästa sätt för att erhålla bästa utfyllnaden i sprickan. 
  • Testa hur fungerar olika konstruktionslösningar t ex droppnäsor under inverkan av vatten? 
  • Undersöka hur fuktvandring sker i produkter under en längre tid t.ex. utomhusexponering och hur det påverkar sprickbildning och delaminering. 
  • Karin Sandberg, Owe Lindgren, Anders Gustafsson
  • SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut
  • Originalspråk: Se

En sökmotor i samarbete med

Om TräGuiden

TräGuiden tillhandahåller information om trä och träbyggande. Webbsidan drivs av Svenskt Trä, en del av Skogsindustrierna, och utgör med sina nära en miljon besökare per år ett viktigt informationsnav för byggande i Sverige.

TräGuiden beskriver tekniska lösningar för träbyggande samt innehåller information om trämaterialets egenskaper. TräGuidens innehåll av illustrationer och konstruktionslösningar kan fritt skrivas ut eller delas med andra.

Det finns också nedladdningsbara ritningar i CAD-format på TräGuiden.

Klicka här för sajtkarta

Stäng sajtkarta

Prenumerera på TräGuidens
populära nyhetsbrev

Vi värnar om personlig integritet vilket innebär att dina personuppgifter alltid hanteras på ett ansvarsfullt sätt. Genom att klicka på skicka lämnar du ditt samtycke.
Läs vår integritetspolicy.

På din mobil fungerar TräGuiden bäst i stående läge.Ok

Hantera dina pins

Hantera pins fungerar bäst om du inte är i privat/inkognitoläge. OBS! Dina pins sparas i datorns lokala minne.
Åtgärder som innebär raderande av kakor på datorn kan ofta även medföra att det lokala minnet rensas med följden att dina sparade pins försvinner.

Du har inga sparade pins

Hantera pins fungerar bäst om du inte är i privat/inkognitoläge. OBS! Dina pins sparas i datorns lokala minne.
Åtgärder som innebär raderande av kakor på datorn kan ofta även medföra att det lokala minnet rensas med följden att dina sparade pins försvinner.

pin

Du vet väl att du kan spara sidor till senare. Samla här pins för de sidor du besöker ofta och enkelt vill kunna återkomma till.

  • Lägg till
  • Du har redan lagt till den här sidan.

Skicka pins

Ett enkelt sätt att spara dina pins är att maila dem

Du har nu skickat dina pins!

Något gick fel. Kontrollera e-postadressen och prova igen.

Dela sidan