Vinds- och hanbjälklag

Publicerad 2003-09-01

Kontrollerad 2019-01-16

Ett vindsbjälklag skiljer vindsutrymme från underliggande våningsplan. Det bjälklag som bildas av hanbjälkar i en takkonstruktion kallas hanbjälklag.

Olika konstruktiva förutsättningar, tekniska krav och produktionsförutsättningar medför att vinds- och hanbjälklag utformas på olika sätt. I regel har dessa bjälklag inget permanent golv. För vinds- och hanbjälklag kan därför större isolertjocklekar väljas än för andra klimatskiljande bjälklag.

Konstruktion - vindsbjälklag

Bärverket består av balkar som ofta ingår som element (underram eller hanbjälke) i takstolar. Det kan utföras av konstruktionsvirke, limträ, fanerträ eller lättbalkar. Balkar med stor konstruktionshöjd underlättar montering av landgångar eller annat provisoriskt golv för att möjliggöra dels inspektion, dels ett bättre utnyttjande av vindsutrymmet (till exempel som förråd). I övriga fall kan horisontella reglar monteras i takkonstruktionens stänger som underlag för landgångar.

Vinds- och hanbjälklag
Bild 1. Exempel på utformning av vindsbjälklag mot kallt utrymme.

Om TräGuiden

TräGuiden tillhandahåller information om trä och träbyggande. Webbsidan drivs av Svenskt Trä, en del av Skogsindustrierna, och utgör med sina nära en miljon besökare per år ett viktigt informationsnav för byggande i Sverige.

TräGuiden beskriver tekniska lösningar för träbyggande samt innehåller information om trämaterialets egenskaper. TräGuidens innehåll av illustrationer och konstruktionslösningar kan fritt skrivas ut eller delas med andra.

Det finns också nedladdningsbara ritningar i CAD-format på TräGuiden.

Klicka här för sajtkarta

Stäng sajtkarta

Prenumerera på TräGuidens
populära nyhetsbrev

Yrke/roll*

* Obligatoriska uppgifter

Vi värnar om personlig integritet vilket innebär att dina personuppgifter alltid hanteras på ett ansvarsfullt sätt.
Genom att klicka på skicka lämnar du ditt samtycke.
Läs vår integritetspolicy.

På din mobil fungerar TräGuiden bäst i stående läge.Ok

Hantera dina pins

Hantera pins fungerar bäst om du inte är i privat/inkognitoläge. OBS! Dina pins sparas i datorns lokala minne.
Åtgärder som innebär raderande av kakor på datorn kan ofta även medföra att det lokala minnet rensas med följden att dina sparade pins försvinner.

Du har inga sparade pins

Hantera pins fungerar bäst om du inte är i privat/inkognitoläge. OBS! Dina pins sparas i datorns lokala minne.
Åtgärder som innebär raderande av kakor på datorn kan ofta även medföra att det lokala minnet rensas med följden att dina sparade pins försvinner.

pin

Du vet väl att du kan spara sidor till senare. Samla här pins för de sidor du besöker ofta och enkelt vill kunna återkomma till.

  • Lägg till
  • Du har redan lagt till den här sidan.

Skicka pins

Ett enkelt sätt att spara dina pins är att maila dem

Du har nu skickat dina pins!

Något gick fel. Kontrollera e-postadressen och prova igen.

Dela sidan