Träbaserade produkter

Virkestyper av olika slag och kvalitet används i byggnadsverk av trä – allt från formvirke och konstruktionsvirke till så kallat beklädnadsvirke för paneler, golvträ eller snickerivirke till fönster, dörrar och inredningar.

Virket förädlas vanligtvis genom hyvling, profilering, limning, fingerskarvning eller impregnering beroende på hur det ska användas. Konstruktionselement av olika slag kan åstadkommas genom att trämaterial i större eller mindre stycken sammanfogas genom till exempel limning, spikning eller skruvning. Limträtekniken ger stora möjligheter till individuell utformning av bärande konstruktioner, särskilt till stora byggnader.

Trä är en viktig beståndsdel i en rad olika skivmaterial som plywood, flerskikts massivträskivor, massivträpaneler, spånskivor och OSB-skivor. Flera av dessa typer av skivor kan användas utvändigt till exempel i fasader.

Virkestyper och kvalitet

Konstruktions­element

Skivmaterial

Om TräGuiden

TräGuiden tillhandahåller information om trä och träbyggande. Webbsidan drivs av Svenskt Trä, en del av Skogsindustrierna, och utgör med sina nära en miljon besökare per år ett viktigt informationsnav för byggande i Sverige.

TräGuiden beskriver tekniska lösningar för träbyggande samt innehåller information om trämaterialets egenskaper. TräGuidens innehåll av illustrationer och konstruktionslösningar kan fritt skrivas ut eller delas med andra.

Det finns också nedladdningsbara ritningar i CAD-format på TräGuiden.

Klicka här för sajtkarta

Stäng sajtkarta

Prenumerera på TräGuidens
populära nyhetsbrev

Yrke/roll*

* Obligatoriska uppgifter

Vi värnar om personlig integritet vilket innebär att dina personuppgifter alltid hanteras på ett ansvarsfullt sätt.
Genom att klicka på skicka lämnar du ditt samtycke.
Läs vår integritetspolicy.

På din mobil fungerar TräGuiden bäst i stående läge.Ok

Hantera dina pins

Hantera pins fungerar bäst om du inte är i privat/inkognitoläge. OBS! Dina pins sparas i datorns lokala minne.
Åtgärder som innebär raderande av kakor på datorn kan ofta även medföra att det lokala minnet rensas med följden att dina sparade pins försvinner.

Du har inga sparade pins

Hantera pins fungerar bäst om du inte är i privat/inkognitoläge. OBS! Dina pins sparas i datorns lokala minne.
Åtgärder som innebär raderande av kakor på datorn kan ofta även medföra att det lokala minnet rensas med följden att dina sparade pins försvinner.

pin

Du vet väl att du kan spara sidor till senare. Samla här pins för de sidor du besöker ofta och enkelt vill kunna återkomma till.

  • Lägg till
  • Du har redan lagt till den här sidan.

Skicka pins

Ett enkelt sätt att spara dina pins är att maila dem

Du har nu skickat dina pins!

Något gick fel. Kontrollera e-postadressen och prova igen.

Dela sidan