Byggvirke
Byggvirke innefattar de träprodukter som inte ingår i byggnadens bärande konstruktion och exempel på sådana träprodukter är trallvirke, underlagsspont, läkt och panelbrädor Byggvirke svarar för mer än halva mängden trä som används i ett trähus.
Till byggvirke används huvudsakligen hyvlade produkter av gran. Dimensioner och kvaliteter är avpassade för ändamålet och bestäms vanligen fortlöpande mellan leverantör och köpare. Vanligtvis används den sämre delen av sort G4-0 och den bättre delen av sort G4-2, men lokala variationer förekommer. Bygg- och trävaruhandeln har ett rikt sortiment av virke i många dimensioner och av olika kvaliteter. Utöver det standardiserade sortimentet kan bygg- och trävaruhandlarna även erbjuda ytterligare dimensioner och speciella profiltyper.
Profilerad panel benämns i allmänhet efter det sätt som panelbräderna sammanfogas och deras utseende. Med hjälp av beteckningarna fals, spont, fas, spår och dubbla fasade kanter redovisas panelbrädernas utseende. Panelbrädor kan ha urfrästa spår på baksidan för att begränsa formförändringar.
Bild 1. Måttsättning av spontat virke.
Bild 2. Exempel på profiler
Bild 3. Urfrästa spår på baksidan.
Till byggvirke räknas underlagsspont, som används till exempelvis till inbrädning av yttertak och till undergolv. Förutom att den sämre flatsidan hyvlas så spontas kanterna och många gånger även ändarna, så kallad ändspont. Enligt AMA Hus ska underlagsspont till yttertak vara av lägst sort G4-3. Till taksprång med synlig undersida som ska målas rekommenderas sort G4-2 eller bättre.
Formvirke
Till formsättning av betongkonstruktioner används normalt virke av utseendemässigt lägre kvalitet än till byggvirke. Virkesprodukterna benämns efter användning och dimension, till exempel formreglar 45x95 mm eller bockryggar 45x195 mm.
Formelement av massivt trä som utsätts för stora belastningar eller används där det finns risk för personskador bör vara av konstruktionsvirke. Virke som ska bilda formyta, till exempel formbräder, ska helst vara fritt från kvisthål, lösa kvistar och vankanter på den sida som vänds mot betongen. Det är vanligt att den sågade ytan vänds mot betongen.
Ställningsvirke
Till ställningar används virke som i regel ska uppfylla kraven för konstruktionsvirke. Begagnat virke får användas så länge tveksamhet om bärförmågan inte föreligger. Virke som ska beträdas får inte vara målat med täckande färg, på grund av halkrisken. Arbetsmiljöverket utfärdar anvisningar för ställningar när det gäller bland annat material, utförande och dimensionering.