Standardbeslag till småhus

Publicerad 2017-01-18


Figur 58
Beslag till småhus – orienteringsskiss.

1. Spikningsplåtar
Spikningsplåtar kan användas som skarvplåt vid balk- och takkonstruktioner av limträ eller till infästning av pelarfot. För att undvika excentrisk belastning ska två plattor per förband användas (så kallade dubbelbeslag). Plattorna är tillverkade av varmförzinkad stålplåt eller rostfri syrafast stålplåt i tjocklekarna 1,5, 2,0 och 2,5 mm. Håldiameter 5 mm.


Figur 56 Spikningsplåtar

2. Takåsfäste
Takåsfäste används vid takkonstruktioner och korsande balkar, i huvudsak vid förankring av takåsar till primärbalk. De är särskilt användbara i konstruktioner som ska förses med inklädnad utanpå den bärande stommen eller där det saknas betydelse om beslaget är synligt. Tillverkas i några olika modeller, som vänster- och högerbeslag, av varmförzinkad stålplåt. Håldiameter 5 mm.


Figur 57 Takåsfäste

3. Gaffelankare
Gaffelankare används i huvudsak som förband mellan takstolar och underliggande konstruktion men kan även användas vid kryssförband i trä. Tillverkas i olika modeller av varmförzinkad stålplåt i tjockleken 1,5 mm. Håldiameter 5 mm.


Figur 59 Gaffelankare

4. Dragband
Dragband av stålplåt används för stabilisering av takkonstruktioner. De används även till vindkryss i bjälklag och väggar. Tillverkas av varmförzinkad stålplåt. Håldiameter 5 mm för montering med ankarspik eller ankarskruv.


Figur 60 Dragband

5. Stolpsko
Stolpskor används för ingjutning eller fastsättning i betong vid infästning av limträpelare, till exempel för staket och altaner. Tillverkas i olika modeller, med eller utan justerbart utförande, i varmförzinkat stål.


Figur 61 Stolpsko

6. Vinkelbeslag
Vinkelbeslag används som kryssförband i trä och limträ. Kan även användas vid infästningar för trä – betong. Finns i ett flertal dimensioner för anpassning till aktuell belastning. Tillverkas av varmförzinkad eller rostfri stålplåt med tjocklek 2 eller 3 mm. Håldiameter 5 mm för ankarspik eller ankarskruv, samt större hål för expanderskruv.


Figur 62 Vinkelbeslag

7. Spikplåtsvinkel
Spikplåtsvinklar kan användas vid förbindningar mellan stolpe och syll eller vid kryssförband med måttlig belastning. Tillverkas av varmförzinkad eller rostfri stålplåt med tjocklek 2 eller 4 mm. Håldiameter 5 mm.Figur 63 Spikplåtsvinkel

8. Balksko
Balkskor används vid anslutning av balkar i samma plan och vid anslutning mellan pelare och balk av limträ. Det finns många olika typer av balkskor med flikar som har olika bredd. Inom varje typ finns ett antal höjder. Balkskor kan ha inåtvända eller utvändiga flikar. Tillverkas av varmförzinkad stålplåt med tjocklek 2 mm. Håldiameter 5 mm.


Figur 64 Balksko med utvändiga flikar

9. Gerberbeslag
Gerberbeslag används vid ej momentöverförande skarvning av balkar i samma plan. För att undvika excentrisk belastning ska två beslag per förband användas (så kallade dubbelbeslag). Tillverkas av varmförzinkad stålplåt med tjocklek 2 mm. Håldiameter 5 mm.


Figur 65 Gerberbeslag

10. Infästning med träskruv
Förband med speciell träskruv, universalskruv eller träbyggnadsskruv, är en annan enkel lösning vid mindre konstruktioner, till exempel uterum och carportar. Figur 67 intill visar universalskruv för anslutning av sekundärbalk till primärbalk. Den kan också användas som förstärkning av limträbalk vid upplag. Skruven har borrspets för att undvika sprickor i virket. Den monteras ofta i vinkel (skrå).

Figur 66 Exempel på spik och träskruv som används till limträförband. 


Ankarskruv.
Används i kombination med byggbeslag.


Ankarspik.
Används i kombination med byggbeslag.


Borrande dymling.
Används för montering av inslitsade stålplåtar i träkonstruktioner.


Universalskruv.
Med övre och undre förankringsgängor för två virkesstycken.


Träbyggnadsskruv.
Med specialutformade gängor. Behöver inte förborras.


Figur 67 Universalskruv

Om TräGuiden

TräGuiden tillhandahåller information om trä och träbyggande. Webbsidan drivs av Svenskt Trä, en del av Skogsindustrierna, och utgör med sina nära en miljon besökare per år ett viktigt informationsnav för byggande i Sverige.

TräGuiden beskriver tekniska lösningar för träbyggande samt innehåller information om trämaterialets egenskaper. TräGuidens innehåll av illustrationer och konstruktionslösningar kan fritt skrivas ut eller delas med andra.

Det finns också nedladdningsbara ritningar i CAD-format på TräGuiden.

Klicka här för sajtkarta

Stäng sajtkarta

Prenumerera på TräGuidens
populära nyhetsbrev

Yrke/roll*

* Obligatoriska uppgifter

Vi värnar om personlig integritet vilket innebär att dina personuppgifter alltid hanteras på ett ansvarsfullt sätt.
Genom att klicka på skicka lämnar du ditt samtycke.
Läs vår integritetspolicy.

På din mobil fungerar TräGuiden bäst i stående läge.Ok

Hantera dina pins

Hantera pins fungerar bäst om du inte är i privat/inkognitoläge. OBS! Dina pins sparas i datorns lokala minne.
Åtgärder som innebär raderande av kakor på datorn kan ofta även medföra att det lokala minnet rensas med följden att dina sparade pins försvinner.

Du har inga sparade pins

Hantera pins fungerar bäst om du inte är i privat/inkognitoläge. OBS! Dina pins sparas i datorns lokala minne.
Åtgärder som innebär raderande av kakor på datorn kan ofta även medföra att det lokala minnet rensas med följden att dina sparade pins försvinner.

pin

Du vet väl att du kan spara sidor till senare. Samla här pins för de sidor du besöker ofta och enkelt vill kunna återkomma till.

  • Lägg till
  • Du har redan lagt till den här sidan.

Skicka pins

Ett enkelt sätt att spara dina pins är att maila dem

Du har nu skickat dina pins!

Något gick fel. Kontrollera e-postadressen och prova igen.

Dela sidan