Styrsystem, tele och dylikt

Publicerad 2003-09-01

Uppdaterad 2015-08-21

Alla bostäder i nybyggda flerfamiljshus har anslutning till telefon och central TV-mottagare, ofta även till kabel-TV och bredband.

För fastigheten finns normalt också ett tidsstyrt system för portlåsning och belysning. Ett övervakningssystem för installationerna med dataöverföring till en övervakningscentral kan också finnas.

Alla dessa system bygger på överföring med kabel vars dimension är mindre än cirka 15 mm diameter. Vissa system har dock begränsade böjradier.

Projektering och montering av systemen utförs av specialister och beskrivs inte närmare här. Att inordna dem i byggsystemet brukar sällan vålla några problem. Utvecklingen går också mycket snabbt och fler system är att förvänta.

Ett generellt råd för projektering av dessa speciella installationer är att avsätta gott om utrymme i vertikala öppna schakt – helst förlagda mot trapphuset och i dess brandcell. Det ger bra möjlighet till komplettering och utbyte i framtiden utan komplicerande byggarbeten. Komplettera gärna med extra tomrör till varje lägenhet.

Om TräGuiden

TräGuiden tillhandahåller information om trä och träbyggande. Webbsidan drivs av Svenskt Trä, en del av Skogsindustrierna, och utgör med sina nära en miljon besökare per år ett viktigt informationsnav för byggande i Sverige.

TräGuiden beskriver tekniska lösningar för träbyggande samt innehåller information om trämaterialets egenskaper. TräGuidens innehåll av illustrationer och konstruktionslösningar kan fritt skrivas ut eller delas med andra.

Det finns också nedladdningsbara ritningar i CAD-format på TräGuiden.

Klicka här för sajtkarta

Stäng sajtkarta

Prenumerera på TräGuidens
populära nyhetsbrev

Yrke/roll*

* Obligatoriska uppgifter

Vi värnar om personlig integritet vilket innebär att dina personuppgifter alltid hanteras på ett ansvarsfullt sätt.
Genom att klicka på skicka lämnar du ditt samtycke.
Läs vår integritetspolicy.

På din mobil fungerar TräGuiden bäst i stående läge.Ok

Hantera dina pins

Hantera pins fungerar bäst om du inte är i privat/inkognitoläge. OBS! Dina pins sparas i datorns lokala minne.
Åtgärder som innebär raderande av kakor på datorn kan ofta även medföra att det lokala minnet rensas med följden att dina sparade pins försvinner.

Du har inga sparade pins

Hantera pins fungerar bäst om du inte är i privat/inkognitoläge. OBS! Dina pins sparas i datorns lokala minne.
Åtgärder som innebär raderande av kakor på datorn kan ofta även medföra att det lokala minnet rensas med följden att dina sparade pins försvinner.

pin

Du vet väl att du kan spara sidor till senare. Samla här pins för de sidor du besöker ofta och enkelt vill kunna återkomma till.

  • Lägg till
  • Du har redan lagt till den här sidan.

Skicka pins

Ett enkelt sätt att spara dina pins är att maila dem

Du har nu skickat dina pins!

Något gick fel. Kontrollera e-postadressen och prova igen.

Dela sidan