Svenskt Trä Logo

4.3.2 Standardplåtbeslag

Publicerad 2017-07-07

Standardplåtbeslag är en viktig typ av förband mellan till exempel bjälklagsplattor och väggskivor av KL-trä.

Det finns exempelvis ett stort antal olika vinkelbeslag att välja mellan, allt från beslag som klarar stora dragkrafter till beslag som är anpassade för att föra över huvudsakligen tvärkrafter. Nedan anges de vanligast förekommande beslagen inom byggande med KL-trä.

Spikplåtsvinkel
Spikplåtsvinklar kan användas vid förband mellan exempelvis bjälklagsplattor och väggskivor eller vid kryssförband med måttlig belastning. De tillverkas av varmförzinkad eller rostfri stålplåt med tjocklek 2 till 4 mm och håldiameter 5 mm för ankarspik eller ankarskruv, se figur 4.5.

Vinkelbeslag
Vinkelbeslag används ofta som kryssförband med KL-trä. De kan även användas vid infästningar för KL-trä till betong och finns i ett flertal dimensioner för anpassning till aktuell belastning. De tillverkas av varmförzinkad eller rostfri stålplåt med tjocklek 2 till 3 mm och med håldiameter 5 mm för ankarspik eller ankarskruv samt större hål för expanderskruv, se figur 4.6.

Spikningsplåt
För måttliga krafter är spikningsplåtar ett bra alternativ. Det finns ett stort antal varianter av stansade spikningsplåtar. Stansade plåtar är i relation till borrade plåtar oftast det kostnadseffektivaste alternativet. Stansning av plåtar förutsätter att plåttjockleken inte överskrider håldiametern. Hålen bör vara ungefär 1 mm större än fästdonets ytterdiameter. Spikningsplåtarna kan även gjutas in i betongplattan eller svetsas fast på ingjutna svetsplåtar, se figur 4.32.

Figur 4.5
Figur 4.5 Spikplåtsvinkel

Figur 4.6
Figur 4.6 Vinkelbeslag

TräGuiden är den digitala handboken för trä och träbyggande och innehåller information om materialet trä samt instruktioner för byggande med trä.

På din mobil fungerar TräGuiden bäst i stående läge.Ok