4.3.2 Standardplåtbeslag

Publicerad 2017-07-07

Standardplåtbeslag är en viktig typ av förband mellan till exempel bjälklagsplattor och väggskivor av KL-trä. Det finns exempelvis ett stort antal olika vinkelbeslag att välja mellan, allt från beslag som klarar stora dragkrafter till beslag som är anpassade för att föra över huvudsakligen tvärkrafter. Nedan anges de vanligast förekommande beslagen inom byggande med KL-trä.

Spikplåtsvinkel
Spikplåtsvinklar kan användas vid förband mellan exempelvis bjälklagsplattor och väggskivor eller vid kryssförband med måttlig belastning. De tillverkas av varmförzinkad eller rostfri stålplåt med tjocklek 2 till 4 mm och håldiameter 5 mm för ankarspik eller ankarskruv, se figur 4.5.

Vinkelbeslag
Vinkelbeslag används ofta som kryssförband med KL-trä. De kan även användas vid infästningar för KL-trä till betong och finns i ett flertal dimensioner för anpassning till aktuell belastning. De tillverkas av varmförzinkad eller rostfri stålplåt med tjocklek 2 till 3 mm och med håldiameter 5 mm för ankarspik eller ankarskruv samt större hål för expanderskruv, se figur 4.6.

Spikningsplåt
För måttliga krafter är spikningsplåtar ett bra alternativ. Det finns ett stort antal varianter av stansade spikningsplåtar. Stansade plåtar är i relation till borrade plåtar oftast det kostnadseffektivaste alternativet. Stansning av plåtar förutsätter att plåttjockleken inte överskrider håldiametern. Hålen bör vara ungefär 1 mm större än fästdonets ytterdiameter. Spikningsplåtarna kan även gjutas in i betongplattan eller svetsas fast på ingjutna svetsplåtar, se figur 4.32.

Figur 4.5
Figur 4.5 Spikplåtsvinkel

Figur 4.6
Figur 4.6 Vinkelbeslag

Om TräGuiden

TräGuiden tillhandahåller information om trä och träbyggande. Webbsidan drivs av Svenskt Trä, en del av Skogsindustrierna, och utgör med sina nära en miljon besökare per år ett viktigt informationsnav för byggande i Sverige.

TräGuiden beskriver tekniska lösningar för träbyggande samt innehåller information om trämaterialets egenskaper. TräGuidens innehåll av illustrationer och konstruktionslösningar kan fritt skrivas ut eller delas med andra.

Det finns också nedladdningsbara ritningar i CAD-format på TräGuiden.

Klicka här för sajtkarta

Stäng sajtkarta

Prenumerera på TräGuidens
populära nyhetsbrev

Yrke/roll*

* Obligatoriska uppgifter

Vi värnar om personlig integritet vilket innebär att dina personuppgifter alltid hanteras på ett ansvarsfullt sätt.
Genom att klicka på skicka lämnar du ditt samtycke.
Läs vår integritetspolicy.

På din mobil fungerar TräGuiden bäst i stående läge.Ok

Hantera dina pins

Hantera pins fungerar bäst om du inte är i privat/inkognitoläge. OBS! Dina pins sparas i datorns lokala minne.
Åtgärder som innebär raderande av kakor på datorn kan ofta även medföra att det lokala minnet rensas med följden att dina sparade pins försvinner.

Du har inga sparade pins

Hantera pins fungerar bäst om du inte är i privat/inkognitoläge. OBS! Dina pins sparas i datorns lokala minne.
Åtgärder som innebär raderande av kakor på datorn kan ofta även medföra att det lokala minnet rensas med följden att dina sparade pins försvinner.

pin

Du vet väl att du kan spara sidor till senare. Samla här pins för de sidor du besöker ofta och enkelt vill kunna återkomma till.

  • Lägg till
  • Du har redan lagt till den här sidan.

Skicka pins

Ett enkelt sätt att spara dina pins är att maila dem

Du har nu skickat dina pins!

Något gick fel. Kontrollera e-postadressen och prova igen.

Dela sidan