Konstruktioner av trä har under hundratals år använts till tak för olika typer av byggnader. I förhållande till sin vikt är trä ett av de starkaste konstruktionsmaterialen och passar väl till både stora och små takkonstruktioner. Från början användes grova dimensioner med enkla sammanbindningar i form av dymlingar. I slutet av 1800- talet utvecklades olika typer av förbindningar av stål vilket var en start i att optimera takkonstruktionerna. Under många år spikades takstolarna ihop med hjälp av laskar av trä.
Hangar för zeppelinare byggd på 1940-talet. Takkonstruktionen av träfackverk.
Takstolar tillverkas numera industriellt som färdiga byggkomponenter och är märkta enligt gällande standarder. Delarna sammanfogas med spikplåtar som pressas in i träet vid knutpunkterna. Tekniken kan användas för prefabricering för alla typer av bärande träelement. Vid dimensionering av takstolar används utvecklade takstolsberäkningsprogram baserade på SS-EN 1995-1-1.
Den första utstansade pressplåten togs fram av A. Carrol Sandford i Florida, 1952. Han var en av pionjärerna i det så kallade ”two by four”- byggandet i USA. Det innebar också starten för industriell tillverkning av takstolar i Sverige. I början av 1960-talet köptes den första takstolspressen från USA av en svensk småhustillverkare. I köpet ingick även ensamrätten för användandet av deras design för pressplåtar i Sverige. De första dimensioneringsreglerna för prefabricerade takstolar kom till 1968 och genomarbetade dimensioneringsregler var färdiga 1974.
Idag finns det cirka 70 takstolstillverkare i Sverige som industriellt tillverkar bärande takstolar av trä. Totalt tillverkas 600 000 – 700 000 industriellt tillverkade takstolar per år i Sverige. Takstolar och träfackverk är idag en optimerad ingenjörsprodukt och har i alla sina former stor betydelse för utvecklingen av byggandet för såväl småhus, flervåningshus, skolor, daghem, industribyggnader, offentliga byggnader, hallbyggnader och kontorsbyggnader, som för väg-, gångoch cykelbroar och bärande form vid brobyggande.