9 maj 2006

Kom till Träbyggnadsdagen i Stockholm 10 maj!

Plats: Konserthuset
Tid 10 – 16
Anmälan sker via www.trabyggnadskansliet.se

Nu växer intresset för modern träbyggnadsteknik i byggandet rejält. De första Träbyggnadsdagarna i Växjö 27/4, Åre 3/5 samt Gävle 4/5 samlade hela 260 deltagare! Drygt femtio kommuner i Sverige uppför såväl bostadshus högre än två våningar som offentliga byggnader och parkeringshus m.m. Drivkraften kommer från flera europeiska länder som Holland, Frankrike, Tyskland, Storbritannien, Schweiz, Danmark, Norge och Finland, som alla har olika former av statligt initierade program för ökad träbyggnation.

Py Börjesson, stadsbyggnadsborgarråd, inleder Träbyggnadsdagen i Stockholm den 10 maj. Därefter medverkar bland många andra regeringens samordnare Lorentz Andersson, SABOs Gösta Gustavsson, HSB Bostads Håkan Falk och Byggkostnadsforums Sonny Modig.

Just nu byggs det många områden i Stockholm, men alldeles för få med stommar i modern träbyggnadsteknik, trots att fakta visar att det oftast är mer kostnadseffektivt, alltid mer miljövänligt och att det moderna träbyggandet är väsentligt mer anpassat för ett uthålligt samhällsbyggande. Inspirationen till modern träbyggnadsteknik hämtas i regel från USA, där 90 procent av alla bostadshus upp till sex – sju våningar byggs med träbyggteknik som stommaterial.

Under konferensen kommer ett flertal projekt med trästommar som byggts i stockholmsregionen 1994 – 2006 att presenteras. Det handlar om allt ifrån Skanskas projekt Räven i fyra våningar intill Ekoparken i Solna, som uppfördes 1996 – 1997 till studentbostadshusen som byggts intill Drottning Kristinas väg 2005.

Studentbostadsmarknaden – den mest priskänsliga av alla objekt - i Stockholm domineras av i dag av ett norrbottenföretag i Piteå som bygger i volymer, vilket visat sig i särklass när det gäller kostnadseffektivitet. Givetvis baserat på träbyggnadsteknik i 2000-talets tappning.

Ett särskilt fokus kommer att beröra det aktuella exemplet från centrala Nynäshamn. Här har NCC nyligen uppfört kvarteret Apotekaren, där dessa fyrvåningshus till ca. 70 procent är tillverkade på fabrik i Skåne (!) och Modulenthus som tillhör Finndomokoncernen. Detta innebär en halvering av byggtiden jämfört med ett normalt, platsbyggt hus i betong. Fler aktuella bostadsprojekt i samma teknik är på gång i Huddinge och Älta.

Niclas Svensson
Kanslichef Sveriges Träbyggnadskansli

Johan Fröbel
Skogsindustrierna

Om TräGuiden

TräGuiden tillhandahåller information om trä och träbyggande. Webbsidan drivs av Svenskt Trä, en del av Skogsindustrierna, och utgör med sina nära en miljon besökare per år ett viktigt informationsnav för byggande i Sverige.

TräGuiden beskriver tekniska lösningar för träbyggande samt innehåller information om trämaterialets egenskaper. TräGuidens innehåll av illustrationer och konstruktionslösningar kan fritt skrivas ut eller delas med andra.

Det finns också nedladdningsbara ritningar i CAD-format på TräGuiden.

Klicka här för sajtkarta

Stäng sajtkarta

Prenumerera på TräGuidens
populära nyhetsbrev

Vi värnar om personlig integritet vilket innebär att dina personuppgifter alltid hanteras på ett ansvarsfullt sätt. Genom att klicka på skicka lämnar du ditt samtycke.
Läs vår integritetspolicy.

På din mobil fungerar TräGuiden bäst i stående läge.Ok

Hantera dina pins

Hantera pins fungerar bäst om du inte är i privat/inkognitoläge. OBS! Dina pins sparas i datorns lokala minne.
Åtgärder som innebär raderande av kakor på datorn kan ofta även medföra att det lokala minnet rensas med följden att dina sparade pins försvinner.

Du har inga sparade pins

Hantera pins fungerar bäst om du inte är i privat/inkognitoläge. OBS! Dina pins sparas i datorns lokala minne.
Åtgärder som innebär raderande av kakor på datorn kan ofta även medföra att det lokala minnet rensas med följden att dina sparade pins försvinner.

pin

Du vet väl att du kan spara sidor till senare. Samla här pins för de sidor du besöker ofta och enkelt vill kunna återkomma till.

  • Lägg till
  • Du har redan lagt till den här sidan.

Skicka pins

Ett enkelt sätt att spara dina pins är att maila dem

Du har nu skickat dina pins!

Något gick fel. Kontrollera e-postadressen och prova igen.

Dela sidan