16 december 2009

Nytt i TräGuiden – mer om massivträ

Att bygga med massivträ har flera fördelar. Massivträskivor och massivträelement är lätta och smidiga att transportera och montera. Med god planering och prefabricerade byggelement i massivträ kan bygget ske snabbt och väderskyddat.

I TräGuiden finns sedan tidigare en hel del avsnitt om massivträteknik. Nu har dessa avsnitt uppdaterats såväl i fråga om text som figur- och bildmaterial, och flera helt nya avsnitt har lagts in. Inom Planera träbygg visas till exempel hur man kan göra en påbyggnad av massivträ på en befintlig byggnad - ofta ett bättre alternativ än att välja andra byggsystem med stål och betong. Hur installationer ska placeras i väggar och bjälklag av massivträ visas i ett nytt avsnitt. Flera nya konstruktionsexempel om användningen av massivträ har lagts in. Här illustreras exempelvis några utföranden för bärande väggskivor i massivträ, hur olika typer av bjälklag och väggar i massivträ kan konstrueras, samt hur anslutningar mot betongplatta på mark, mot mellanbjälklag eller en takstol i massivträ ska göras.

Konstruktiv utformning av stommar, volymsmoduler, bjälklags- och väggelement i massivträ visas i nya avsnitt, och ljud och brandaspekter när det gäller massivträ i bjälklag behandlas. Också inom Dimensionering har nytt material tillkommit. Här visas till exempel hur väggskivor och bjälklag i massivträ ska dimensioneras samt hur bärförmågan hos flerskikts massivträskivor och spänningar inom ett bjälklagselement i massivträ kan beräknas.
 
Vi hoppas att du ska ha nytta av materialet om massivträ i TräGuiden.

Vi passar på att önska dig en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År!

Skogsindustrierna

Johan Fröbel
Projektledare TräGuiden

 

Anslutning mot betongplatta på mark – massivträ

Anslutning mot betongplatta på mark - massivträ

Om TräGuiden

TräGuiden tillhandahåller information om trä och träbyggande. Webbsidan drivs av Svenskt Trä, en del av Skogsindustrierna, och utgör med sina nära en miljon besökare per år ett viktigt informationsnav för byggande i Sverige.

TräGuiden beskriver tekniska lösningar för träbyggande samt innehåller information om trämaterialets egenskaper. TräGuidens innehåll av illustrationer och konstruktionslösningar kan fritt skrivas ut eller delas med andra.

Det finns också nedladdningsbara ritningar i CAD-format på TräGuiden.

Klicka här för sajtkarta

Stäng sajtkarta

Prenumerera på TräGuidens
populära nyhetsbrev

Vi värnar om personlig integritet vilket innebär att dina personuppgifter alltid hanteras på ett ansvarsfullt sätt. Genom att klicka på skicka lämnar du ditt samtycke.
Läs vår integritetspolicy.

På din mobil fungerar TräGuiden bäst i stående läge.Ok

Hantera dina pins

Hantera pins fungerar bäst om du inte är i privat/inkognitoläge. OBS! Dina pins sparas i datorns lokala minne.
Åtgärder som innebär raderande av kakor på datorn kan ofta även medföra att det lokala minnet rensas med följden att dina sparade pins försvinner.

Du har inga sparade pins

Hantera pins fungerar bäst om du inte är i privat/inkognitoläge. OBS! Dina pins sparas i datorns lokala minne.
Åtgärder som innebär raderande av kakor på datorn kan ofta även medföra att det lokala minnet rensas med följden att dina sparade pins försvinner.

pin

Du vet väl att du kan spara sidor till senare. Samla här pins för de sidor du besöker ofta och enkelt vill kunna återkomma till.

  • Lägg till
  • Du har redan lagt till den här sidan.

Skicka pins

Ett enkelt sätt att spara dina pins är att maila dem

Du har nu skickat dina pins!

Något gick fel. Kontrollera e-postadressen och prova igen.

Dela sidan