8 december 2011

Svenskt Trä söker just nu en Rådgivare för trä och träbyggande

Annons Rådgivare för trä och träbyggandeAnsök och läs mer på experis.se

Ladda ner annonsen som PDF

 

 


Ny bok om träkonstruktioner enligt Eurokod 5

Design of timber structures

Boken Design of timber structures har tagits fram för att användas på kurser inom konstruktionsteknik på högskolor och universitet. De olika kapitlen innehåller både grundläggande och djupgående kunskap om materialet trä, träkonstruktioner, träelement, förband, kompositelement, stabilisering, deformationer, vibrationer, träbyggnadssystem för hus och utvändiga träkonstruktioner. Boken är anpassad till Eurokod 5 och skriven på engelska. Den innehåller många illustrationer och bilder, 310 sidor A4, fyrfärg.

Boken kan beställas kostnadsfritt här

 

 

 


 

Beräkna träs livslängd i konstruktioner utomhus ovan mark

Inom forskningsprojektet WoodExter har ett beräkningsverktyg tagits fram för att kunna förutsäga livslängden för trädäck och träfasader. Verktyget med tillhörande guide kan laddas ned via Lunds tekniska högskolas hemsida.

Beroende på träslag ser beständigheten mot nedbrytning på grund av röta mycket olika ut. Det här verktyget tar dock hänsyn till många fler, minst lika viktiga faktorer, såsom konstruktionens utformning samt i vilket klimat konstruktionen befinner sig i.

WoodExter är ett europeiskt forskningssamarbete där Sverige har ingått tillsammans med sex andra länder. Arbetet har koordinerats av SP Trätek och svensk forskningspartner har varit Lunds tekniska högskola.

  


Träprisutdelningen 2012 – boka den 15 mars redan nu

Vinnaren av Träpriset 2012 kommer att presenteras den 15 mars 2012 på Hotel Rival i Stockholm. Under dagen kommer det att ges föreläsningar om träbyggande i Sverige och utomlands.

Höjdpunkten på dagen kommer att bli presentationen av de tio nominerade bidragen och slutligen kommer vinnaren av Träpriset 2012 att presenteras. Priset går till den byggnad som Träprisjuryn anser bäst motsvara de angivna motiven i stadgarna, nämligen: Det är ett pris för god svensk arkitektur i trä och som speglar vår tid.

Här kan du anmäla dig

Läs mer om de nominerade bidragen 2012


Ett av Sveriges största flerbostadsområden i trä byggs i Skövde

I slutet av november godkände byggnadsnämnden i Skövde förslaget till detaljplan för trähusen i det nya området Frostaliden. År 2013 kommer de totalt 290 lägenheterna vara klara för inflyttning. Fyra intressenter kommer att bygga i Frostaliden; Skövde Bostäder, NCC, Derome/Asplunds och Calles Bygg/Skeppsviken. Skövde Bostäder avser att bygga ungefär 150 hyresrätter.

- Det är sannolikt att resterande hälften blir bostadsrätter, säger Claes Waxberg, planchef och processledare för Trästad 2012 i Skövde.

- Området Frostaliden i Skövde utgör en milstolpe för utvecklingen av det moderna träbyggandet i västra Sverige, säger Niclas Svensson, chef för Sveriges Träbyggnadskansli. Nu kommer också flervåningshusbyggen i bl.a Göteborg, Kungsbacka, Varberg och Borås.


Prenumerera kostnadsfritt på tidningen Trä

Tidningen träPrenumerera kostnadsfritt på tidningen TräTidningen Trä (tidigare Träinformation) riktar sig till konstruktörer, arkitekter, byggherrar och studenter på högskolenivå. Den kommer ut fyra gånger per år och innehåller arkitektur, teknik, design, detaljlösningar, materialkunskap och tongivande personer. Vi presenterar både svenska och internationella projekt.

Anmäl dig som prenumerant kostnadsfritt här.

 

Om TräGuiden

TräGuiden tillhandahåller information om trä och träbyggande. Webbsidan drivs av Svenskt Trä, en del av Skogsindustrierna, och utgör med sina nära en miljon besökare per år ett viktigt informationsnav för byggande i Sverige.

TräGuiden beskriver tekniska lösningar för träbyggande samt innehåller information om trämaterialets egenskaper. TräGuidens innehåll av illustrationer och konstruktionslösningar kan fritt skrivas ut eller delas med andra.

Det finns också nedladdningsbara ritningar i CAD-format på TräGuiden.

Klicka här för sajtkarta

Stäng sajtkarta

Prenumerera på TräGuidens
populära nyhetsbrev

Vi värnar om personlig integritet vilket innebär att dina personuppgifter alltid hanteras på ett ansvarsfullt sätt. Genom att klicka på skicka lämnar du ditt samtycke.
Läs vår integritetspolicy.

På din mobil fungerar TräGuiden bäst i stående läge.Ok

Hantera dina pins

Hantera pins fungerar bäst om du inte är i privat/inkognitoläge. OBS! Dina pins sparas i datorns lokala minne.
Åtgärder som innebär raderande av kakor på datorn kan ofta även medföra att det lokala minnet rensas med följden att dina sparade pins försvinner.

Du har inga sparade pins

Hantera pins fungerar bäst om du inte är i privat/inkognitoläge. OBS! Dina pins sparas i datorns lokala minne.
Åtgärder som innebär raderande av kakor på datorn kan ofta även medföra att det lokala minnet rensas med följden att dina sparade pins försvinner.

pin

Du vet väl att du kan spara sidor till senare. Samla här pins för de sidor du besöker ofta och enkelt vill kunna återkomma till.

  • Lägg till
  • Du har redan lagt till den här sidan.

Skicka pins

Ett enkelt sätt att spara dina pins är att maila dem

Du har nu skickat dina pins!

Något gick fel. Kontrollera e-postadressen och prova igen.

Dela sidan