1.3.6 Lim

Publicerad 2017-01-16

Limmen som används har väldokumenterade egenskaper både vad gäller hållfasthet och hållbarhet under långtidsbelastning. Endast sådana lim används som det finns lång praktisk erfarenhet av. De formella kraven ges i SS-EN 14080 och dess referensstandarder SS-EN 301 och SS-EN 302.

Vid limträtillverkningen användes tidigare för det mesta syntetiska lim av typen PRF, fenol-resorcinol-formaldehyd. All PRF-lim som används är så kallade limtyp I och de är godkända att användas i alla klimatkasser, både inomhus och utomhus. PRF-lim ger mörkt rödbruna limfogar.

MUF-lim, melamin-urea-formaldehyd är för närvarande den vanligaste limtypen. Också detta lim ger starka och hållbara limfogar som kan användas i alla klimatklasser. Limfogarna är i början ljusa, men mörknar med tiden.

Det ljusare melaminlimmet används normalt vid fingerskarvning. Det ska framgå av märkningen av limträ vilken limtyp (I eller II som definierats i SS-EN 14080) som använts.

Limmen utvecklas kontinuerligt och nya typer introduceras. Bland annat kan enkomponents polyuretanlim också användas i klimatklass 1 – 2.

Förutom i själva limträtillverkningen används lim också för att åstadkomma förband i till exempel inlimmade stålplåtar och skruvar eller träknap och för att reparera gamla konstruktioner på platsen. För dessa arbeten används i allmänhet polyuretan- eller epoxilim.

Om TräGuiden

TräGuiden tillhandahåller information om trä och träbyggande. Webbsidan drivs av Svenskt Trä, en del av Skogsindustrierna, och utgör med sina nära en miljon besökare per år ett viktigt informationsnav för byggande i Sverige.

TräGuiden beskriver tekniska lösningar för träbyggande samt innehåller information om trämaterialets egenskaper. TräGuidens innehåll av illustrationer och konstruktionslösningar kan fritt skrivas ut eller delas med andra.

Det finns också nedladdningsbara ritningar i CAD-format på TräGuiden.

Klicka här för sajtkarta

Stäng sajtkarta

Prenumerera på TräGuidens
populära nyhetsbrev

Yrke/roll*

* Obligatoriska uppgifter

Vi värnar om personlig integritet vilket innebär att dina personuppgifter alltid hanteras på ett ansvarsfullt sätt.
Genom att klicka på skicka lämnar du ditt samtycke.
Läs vår integritetspolicy.

På din mobil fungerar TräGuiden bäst i stående läge.Ok

Hantera dina pins

Hantera pins fungerar bäst om du inte är i privat/inkognitoläge. OBS! Dina pins sparas i datorns lokala minne.
Åtgärder som innebär raderande av kakor på datorn kan ofta även medföra att det lokala minnet rensas med följden att dina sparade pins försvinner.

Du har inga sparade pins

Hantera pins fungerar bäst om du inte är i privat/inkognitoläge. OBS! Dina pins sparas i datorns lokala minne.
Åtgärder som innebär raderande av kakor på datorn kan ofta även medföra att det lokala minnet rensas med följden att dina sparade pins försvinner.

pin

Du vet väl att du kan spara sidor till senare. Samla här pins för de sidor du besöker ofta och enkelt vill kunna återkomma till.

  • Lägg till
  • Du har redan lagt till den här sidan.

Skicka pins

Ett enkelt sätt att spara dina pins är att maila dem

Du har nu skickat dina pins!

Något gick fel. Kontrollera e-postadressen och prova igen.

Dela sidan